Olej Mineralny VS Olej Roślinny.

Oleje kosmetyczne to jeden z najcenniejszych darów natury i najważniejszy surowiec przemysłu kosmetycznego. Oleje znajdziesz w każdym kremie, balsamie, mleczku do demakijażu czy odżywce do włosów. Niewątpliwie oleje korzystnie wpływają na kondycje skóry, choć bardzo istotny jest ich odpowiedni dobór do rodzaju cery. Dowiedz się  jakie oleje przysłużą się Twojej urodzie najbardziej, a których lepiej unikać!

Oleje Mineralne:

Oleje mineralne powstają jako efekt uboczny destylacji ropy naftowej. Na potęgę jest stosowany w kosmetykach drogeryjnych. W ich składzie możesz go odnaleźć pod wieloma nazwami:

• paraffin oil; liquid paraffin; paraffinum liquidum; light liquid paraffin (paraffinum liquidum); paraffinum perliquidum;
• oil mist; oil mist (mineral); mineral oil mist; mineral;
• mineral oil hydrocarbon solvent (petroleum); mineral oil (saturated paraffin oil); petroleum;
• white mineral oil; white oil; white mineral oil mist; hydrocarbon oils; petroleum hydrocarbons; paraffinic;
• olej parafinowy; parafina ciekła; parafina płynna; wazelina.

W kosmetykach pełni on rolę taniego rozpuszczalnika innych składników kremu, a także emolientów, tzn. substancji natłuszczającej tworzącej na jej powierzchni warstwę okluzyjną zapobiegającą utracie wody z naskórka. Olej mineralny nie zawiera żadnych substancji odżywczych poprawiających kondycję skóry. Ponadto rozpuszczone w nim substancje odżywcze nie są w stanie przeniknąć w głąb skóry. W efekcie stosowanie takich kosmetyków nie poprawia stanu skóry, lecz może je nawet pogorszyć. Utworzona na powierzchni nieprzepuszczalna warstwa może powodować zatykanie porów skóry tworząc na jej powierzchni zaskórniki. Zablokowana wymiana gazowa i metaboliczna skóry tworzy dogodne warunki do rozwoju bakterii wpływających na rozwój trądziku.

Oleje Roślinne:

Takie oleje są otrzymywane w procesie tłoczenia ziaren, nasion i owoców. Skład tłuszczy w nim zawartych przypomina w dużym stopniu te naturalnie produkowane przez naszą skórę – wzmacniają zatem jej naturalną barierę ochronną. Dodatkowo w zależności od rodzaju oleju zawierają one szereg substancji odżywczych, które docierając do głębszych warstw skóry korzystnie wpływają na jej kondycję. Niektóre ze składników aktywnych wnikających w skórę wrażliwą mogą powodować podrażnienia, dlatego warto przed zaaplikowaniem oleju na całą skórę twarzy należy wykonać próbę alergiczną. Oleje roślinne nie nawilżają skóry bezpośrednio, lecz mają wpływ na utrzymanie prawidłowej struktury bariery ochronnej naskórka, zapobiega w ten sposób utracie wody z głębi skóry. Ze względu na zawartość substancji aktywnych, najlepiej stosować je na noc (w nocy odbywają się procesy regeneracji, do których są potrzebne, ponadto właściwości absorbcyjne są wtedy najwyższe i skóra lepiej chłonie substancje odżywcze).  Nie każdy olej nadaje się do każdego typu cery. W kosmetyce oleje dzieli się na 3 grupy w zależności od zawartości procentowej kwasów tłuszczowych. W składzie olejów znajdziemy m.in. kwas palimtooleinowy (Omega 7), oleinowy (Omega 9), linolowy (Omega 6), alfa-linolenowy (Omega 3), gamma-linolenowy (GLA). W zależności od proporcji ich występowania w danym oleju wyróżnia się oleje schnące, półschnące i nieschnące

Oleje Schnące –  zawierają minimim 50% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Nie są lepkie i tłuste, mają lekka konsystencję, szybko się wchłaniają nie pozostawiając tłustego filmu na jej powierzchni. Polecane są do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Oleje należące do tej kategorii są najbliższe składowi naturalnego płaszcza hydrolipidowego skóry. (o płaszczy hydrolipidowym możesz przeczytać TUTAJ). Ze względu na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które najszybciej ulegają utlenianiu ich termin przydatności jest najkrótszy i wynosi ok. 3-4 miesiące.

m. in. olej z pachnotki, czarnuszki siewnej (z czarnego kminku), z dzikiej róży, konopny, z krokosza barwierskiego, kukurydziany, z ogórecznika lekarskiego, z orzecha włoskiego, z kiełków pszenicy, rokitnikowi, lniany, słonecznikowy, sojowy, z nasion wiesiołka, z pestek winogron.

Oleje Półschnące –  zawierają 20-49% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Mają nieco cięższą konsystencję, również dość dobrze się wchłaniają pozostawiając lekką warstwę okluzyjną, nie powinny zapychać porów. Polecane są do pielęgnacji cery mieszanej, normalnej, suchej i dojrzałej. Ze względu na niższą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ich termin przydatności jest dłuższy i wynosi ok. 4-6 miesiące

m. in. olej andiroba, migdałowy, morelowy, sezamowy.

Oleje Nieschnące – zawierają maksymalnie 19% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Są najbardziej gęste i lepkie. Mogą sprzyjać powstawaniu zaskórników. Ze względu na najniższą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ich termin przydatności jest najdłuższy i wynosi ok. 6-8 miesięcy.

m. in. olej z awokado, z pestek brzoskwini, z pestek dyni, kokosowy, z orzechów makadamii, oliwa z oliwek, z orzechów arachidowych, z orzechów laskowych, palmowy, rycynowy, ryżowy, rzepakowy, kokosowy.

Oleje rafinowane i nierafinowane.

Kupując oleje bardzo łatwo jest dać się w puścić w maliny. Na co warto zwrócić uwagę, by temu zapobiec? Przede wszystkim zwróć uwagę na to czy olej jest rafinowany, czy nierafinowany tzn. tłoczony na zimno. Do pielęgnacji zawsze wybieraj te nierafinowane. dlaczego? Proces rafinacji jest metodą ilościową tzn. polega na uzyskaniu jak największej ilości oleju kosztem jego wartości odżywczych, które w wyniku potraktowania nasion/ziaren wysoką temperaturą oraz środkami chemicznymi są po prostu są niszczone. W efekcie taki olej pozbawiony jest smaku, zapachu i witamin, dlatego okres przydatności takiego oleju jest dłuższy niż olejów nierafinowanych. Nie warto inwestować w takie oleje, które mimo że są nieco tańsze nie przyniosą naszej skórze żadnych korzyści pielęgnacyjnych z wyjątkiem natłuszczenia.

W moim kremie do cery mieszanej/tłustej/trądzikowej znalazłam olej z pestek winogron, czarnuszki oraz olej kokosowy. Ten ostatni może sprawiać problemy, jednak jest go najmniej. Jak wygląda skład olejów w waszych kosmetykach?

Per.Skin.

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s