PROBLEMY SKÓRY – niedobór Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT).

Problemy z cerą mogą mieć różne przyczyny. Jedną z nich mogą być niedobory lub nadwyżki NNKT. Skóra nie potrafi wytwarzać ich samodzielnie, dlatego aby była w odpowiedniej kondycji musimy odpowiednie składniki dostarczać poprzez zrównoważoną dietę oraz pielęgnację. Temat ten poruszyłam już we wpisie o płaszczu hydrolipidowym skóry oraz w artykule opisującym przyczyny powstawania trądziku. Uważam, że jest to bardzo ważny temat związany z powstawaniem wszelkich problemów skórnych, dlatego chciałabym szerzej opowiedzieć wam o NNKT i jego wpływie na kondycję skóry.

Kwasy tłuszczowe stanowią część płaszcza hydrolipidowego skóry. Nie są one wytwarzane samodzielnie przez nasz organizm, a dostarczane wraz z pożywieniem, dlatego łatwo jest o niedobory, które powodują zaburzenia składu płaszcza ochronnego skóry. Niedobory lub nadwyżki poszczególnych kwasów tłuszczowych wchodzących w skład NNKT mogą powodować bardzo różne dolegliwości jak odwodnienie, zwiększone ryzyko podrażnień, powstawanie stanów zapalnych, lub zmarszczek, a także może być to przyczyną łuszczycy, atopowego zapalenia skóry, czy trądziku. Na rynku znaleźć można wiele kosmetyków, które mają łagodzić powyższe dolegliwości, jednak stosując nawet najdroższe kosmetyki nie jesteśmy w stanie w pełni dotrzeć do źródła tych problemów, gdyż wynikają one przede wszystkim z nieodpowiedniej diety. Kosmetyki działają głównie w zewnętrznej warstwie skóry, natomiast na efekty ich działania w głębszych warstwach, tzn. skórze właściwej należy poczekać nawet kilka miesięcy. Wybierając idealny do swoich potrzeb olej zawierający odpowiednie proporcje poszczególnych kwasów tłuszczowych i stosując go zarówno zewnętrznie jak i jako suplement diety jesteśmy w stanie zredukować wszelkie problemy skórne.

NNKT:

Dla naszej skóry najbardziej istotne są 3 kwasy: kwas linolowy i gamma-linolenowy, należące do grupy Omega 6 oraz kwas alfa-linolenowy należący do grupy kwasów Omega 3. Właśnie te 3 kwasy należą do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych ichaczej nazywanych Witaminą F.

KWAS LINOLOWY (Omega 6)

  • Odgrywa kluczową rolę w fizjologii skóry. Jest niezbędny w przemianach metabolicznych skóry jako składnik, z którego powstają inne kwasy tłuszczowe (w tym istotny dla prawidłowego funkcjonowania skóry kwas gamma-linolenowy), a następnie hormony tkankowe, istotne w łagodzeniu procesów zapalnych.
  • Zawartość kwasu linolowego w łoju wytwarzanym przez gruczoły łojowe zapewnia jego odpowiednią konsystencję, która umożliwia swobodne wypłynięcie sebum na powierzchnię skóry. W przypadku jego niedoboru w organizmie i skórze, zostaje w ceramidach zastąpiony przez kwas jednonienasycony – oleinowy, który jest od niego znacznie bardziej gęsty przez co jego wypłynięcie z ujść gruczołów łojowych jest utrudnione, dlatego zaczyna on zalegać w porach skóry, powodując ich rozszerzenie, a następnie powstawanie otwartych zaskórników, co dalej może prowadzić do powstawania stanów zapalnych i trądziku.
  • Niedobór prowadzi także do łuszczenia się i pogrubienia naskórka oraz zwiększonej  przeznaskórkowej utraty wody (TEWL). Nieprawidłowości te mogą być przyczyną powstawania skóry odwodnionej, podrażnionej, czy stanów zapalnych.
  • Kwas linolenowy jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym, gdyż posiada zdolność absorpcji promieniowania UV.

Wpływa przede wszystkim na jakość wydzielanego sebum, zapewniając mu odpowiednią lepkość, dzięki temu oleje z dużą jego zawartością idealnie nadają się do pielęgnacji cery tłustej, zanieczyszczonej i trądzikowej. Oleje z dużą ilością tego kwasu również powinny stosować osoby ze skórą suchą, łuszczącą się, podrażnioną i odwodnioną. Jest również idealny do pielęgnacji cery latem przed i po opalaniu.

KWAS GAMMA-LINOLENOWY (Omega 6)

  • Jego niedobór jest silnie powiązany z niedoborem kwasu linolowego, gdyż powstaje on w skórze na skutek jego rozkładu przez enzym (delta-6-desaturazy), lub na skutek zaburzeń aktywności powyższego enzymu. Czynniki wpływające na obniżenie jego aktywności to m. in. palenie tytoniu, alkohol, stres, niedobór niektórych witamin, czy substancji mineralnych. Wraz z wiekiem zmniejsza się produkcja tego enzymu, więc jednocześnie maleje stężenie GLA w skórze. Niedobór delta-6 desaturazy  występuje także m.in. w atopowym zapaleniu skóry.
  • Niedobór powoduje zaburzenia procesu wytwarzania przez komórki naskórka keratyny w przewodach wyprowadzających sebum z gruczołów łojowych oraz nadmierne rogowacenie się ujść mieszków włosowych. Normalnie takie martwe komórki wypływają razem z łojem na powierzchnię skóry, skąd łatwo mogą zostać usunięte podczas mycia. Jeśli dodatkowo skład łoju jest nieprawidłowy proces ten nie przebiega prawidłowo i martwe komórki zalegają w porach skóry, powodując zaskórniki, zarówno te otwarte jaki i zamknięte.
  • Zaburzenia podziałów komórkowych w naskórku powodują, że warstwa rogowa skóry nadmiernie przyrasta. Powierzchnia skóry staje się szara i szorstka, obserwuje się nadmierne łuszczenie się naskórka.
  • zaburzenia przemiany kwasu linolowego w gamma-linolenowy skutkują powstawaniem przewlekłych stanów zapalnych (atopowe zapalenie skóry i niektórych form trądziku).
  • Obecność w skórze kwasu GLA działa hamująco na negatywny wpływ wolnych rodników, powstających w wyniku działania promieniowania UV. Stanowi pewnego rodzaju naturalną ochronę skóry i zmniejsza możliwość wystąpienia podrażnień posłonecznych, jak również zapobiega niszczeniu komórek skóry przez wolne rodniki, stąd ma znaczenie w spowalnianiu procesu starzenia skóry.

Oleje z dużą ilością tego kwasu nadają się do cery suchej, łuszczącej się, podrażnionej i odwodnionej. Ponadto wybierać powinny go osoby borykające się z zamkniętymi zaskórnikami i trądzikiem, a także osoby z cerą dojrzałą. Jest również idealny do pielęgnacji cery latem przed i po opalaniu. 

KWAS ALFA-LINOLENOWY (Omega 3)

  • Dostarczanie odpowiedniej ilości kwasów omega-3 może również przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia niektórych chorób o podłożu zapalnym. Działanie to wynika przede wszystkim z aktywności przeciwzapalnej kwasów omega-3.
  • Przejawia korzystny wpływ w przypadku zmian zapalnych wynikających poparzeń promieniowaniem UV. Przejawia działanie ochronnym przed rozwojem wolnych rodników, które są wytwarzane w procesie powstawania rumienia. Powoduje to m.in. przyspieszenie tworzenia bariery naskórkowej, skutkując lepszą odnową zewnętrznej warstwy skóry.

Słynie przede wszystkim z działania przeciwzapalnego i przyspieszającego procesy regeneracyjne skóry, dlatego idealnie nadaje się do pielęgnacji skóry problematycznej ze stanami zapalnymi oraz dojrzałej i odwodnionej. Jest również idealny do pielęgnacji cery latem przed i po opalaniu.

KWAS OLEINOWY (Omega 3)

  • Jest najbardziej gęstym z wymienionych kwasów tłuszczowych, dlatego nadaje się jedynie do pielęgnacji cery suchej i normalnej.
  • Tworzy najmocniejszą warstwę okluzyjną zapobiegając tym samym przeznaskórkowej utracie wody. Nieodpowiednio stosowany może prowadzić do rozregulowania pracy skóry i powodować odwodnienie.
  • Nadmiar w produkowanym przez skórę sebum powoduje zapychanie porów i zaskórniki.

Oleje roślinne, a NNKT:

W olejach roślinnych, w zależności od surowca z którego został wyprodukowany, znajdziemy odmienny skład kwasów tłuszczowych, w bardzo różnych proporcjach. Proporcje występowania poszczególnych kwasów tłuszczowych decydują o tym do jakiego typu cery są one dedykowane. W składzie olejów znajdziemy m.in. kwas palimtooleinowy (Omega 7), oleinowy (Omega 9), linolowy (Omega 6), alfa-linolenowy (Omega 3), gamma-linolenowy (GLA). W artykule o olejach pisałam o podziale olejów na schnące, półschnące i nieschnące. Podział ten wynika z zawartości Wielonienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Im więcej jest kwasów wielonienasyconych, a mniej nasyconych i jednonienasyconych, tym lżejszy i mniej zapychający jest olej.

Oleje Schnące –  zawierają minimim 50% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Nie są lepkie i tłuste, mają lekka konsystencję, szybko się wchłaniają nie pozostawiając tłustego filmu na jej powierzchni. Polecane są do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Oleje należące do tej kategorii są najbliższe składowi naturalnego płaszcza hydrolipidowego skóry. (o płaszczy hydrolipidowym możesz przeczytać TUTAJ). Ze względu na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które najszybciej ulegają utlenianiu ich termin przydatności jest najkrótszy i wynosi ok. 3-4 miesiące.
m. in. olej z pachnotki, czarnuszki siewnej (z czarnego kminku), z dzikiej róży, konopny, z krokosza barwierskiego, kukurydziany, z ogórecznika lekarskiego, z orzecha włoskiego, z kiełków pszenicy, rokitnikowi, lniany, słonecznikowy, sojowy, z nasion wiesiołka, z pestek winogron.
Oleje Półschnące –  zawierają 20-49% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Mają nieco cięższą konsystencję, również dość dobrze się wchłaniają pozostawiając lekką warstwę okluzyjną, nie powinny zapychać porów. Polecane są do pielęgnacji cery mieszanej, normalnej, suchej i dojrzałej. Ze względu na niższą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ich termin przydatności jest dłuższy i wynosi ok. 4-6 miesiące
m. in. olej andiroba, migdałowy, morelowy, sezamowy.
Oleje Nieschnące – zawierają maksymalnie 19% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Są najbardziej gęste i lepkie. Mogą sprzyjać powstawaniu zaskórników. Ze względu na najniższą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ich termin przydatności jest najdłuższy i wynosi ok. 6-8 miesięcy.
m. in. olej z awokado, z pestek brzoskwini, z pestek dyni, kokosowy, z orzechów makadamii, oliwa z oliwek, z orzechów arachidowych, z orzechów laskowych, palmowy, rycynowy, ryżowy, rzepakowy, kokosowy.

Regularne przyjmowanie NNKT przywraca prawidłowe działanie bariery naskórkowej i przyspiesza jej regenerację m. in. przez stymulację syntezy ceramidów i cholesterolu, niezbędnych do zachowania właściwej struktury cementu międzykomórkowego, natomiast w skórze właściwej NNKT zwiększają ilość kolagenu. Kosmetyczne działanie tych kwasów objawia się obniżeniem przeznaskórkowej utraty wody, poprawą nawilżenia naskórka, zmniejszeniem stanów zapalnych, łojotoku i łuszczenia skóry. Wpływają zatem na poprawę ogólnego wyglądu skóry.

Boimy się tłuszczu, bo jego nadmiar szkodzi figurze, ale musimy być świadome, że kwasy tłuszczowe są bardzo potrzebne naszemu organizmowi, także skórze. W powszechnej opinii krąży wiele mitów o rzekomym zapychaniu i pogarszaniu stanu skóry, szczególnie tłustej, jednak moim zdaniem wynikają one z nieodpowiedniego doboru oleju i proporcji pomiędzy fazą olejową, a wodną kosmetyków. Każdy „lek” może być jednocześnie „trucizną” jeśli stosowany jest w nadmiarze. Tak jest również w przypadku olejów. Chciałabym rozwinąć temat pielęgnacji olejami w kolejnym artykule… Bądźcie cierpliwe 😉

Aby nie ominął Cię kolejny artykuł obserwuj Mojego bloga, profil na FACEBOOK  lub  G+

Per.Skin.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s