Produkty mleczne – uczta dla skóry w Twoim domowym SPA!

dnia

Produkty mleczne cenione były już w starożytności przez Kleopatrę, która dla zachowania młodego wyglądu brała kąpiele w oślim mleku. Obecnie dr Mark Ronert określa, szczególne probiotyki, jako kierunek przyszłości w rozwoju współczesnej kosmetologii…

Co sprawia, że warto korzystać z produktów mlecznych w swoim domowym SPA?

Produkty mleczne stanowią szeroka grupę artykułów (maślana, kefir, jogurt, śmietana). Każdy z nich różni się zawartością składników odżywczych i szczególnych związków pielęgnujących jak np. witaminę A i D, wapń i potas, kwas mlekowy, mocznik, czy korzystną dla naszego zdrowia mikroflorę bakteryjną. Zawartość wyżej wymienionych składników sprawia, że produkty mleczne działają nawilżająco i oczyszczająco, wspierają funkcje ochronne skóry, odżywiają i działają na nią regenerująco.

REGENERACJA I OCHRONA

Produkty mleczne za sprawą zawartości kwasu mlekowego mają lekko kwaśne pH. Pozwala to na rozwój korzystnej dla zdrowia skóry mikroflory bakteryjnej. „Dobre bakterie” są niczym naturalna tarcza chroniąca nas przed szkodliwymi bakteriami i pasożytami, czyli czynnikami wywołującymi stany zapalne odpowiedzialne m.in. za powstawanie trądziku pospolitego, czy różowatego. Probiotyki wyzwalają reakcję immunologiczną pomagającą chronić skórę przed rozwojem stanu zapalnego i mają właściwości przeciwdrobnoustrojowe tzn. zapobiegają namnażaniu „złych bakterii” po prostu je uśmiercając 🙂 Zawartość probiotyków i kwasów tłuszczowych dodatkowo pozwala na skuteczną odbudowanie płaszcza hydrolipidowego skóry przyspieszając w ten sposób jej regenerację.

Z badań dr Marka Ronert’a wynika, że cykliczne stosowanie zewnętrzne probiotyków w połączeniu z kwasem mlekowym redukuje podrażnienie i zaczerwienienie skóry, a także chroni ją przed niekorzystnym wpływem środowiska, poprawiając spójność komórek naskórka i zwiększając produkcję przeciwbakteryjnych peptydów. Przyspieszając w ten sposób procesy odnowy skóry i wzmocnienia bariery ochronnej. Te szczególne właściwości przyczyniają się do stosowania probiotyków w kuracjach przeciwtrądzikowych, leczeniu AZS, a także w kuracjach przeciwstarzeniowych. Jednak w przeciwieństwie do innych składników odmładzających nie redukują one zmarszczek, lecz stymulując funkcje skóry do samodzielnej odnowy. Dlatego efekty stosowania utrzymuje się nawet miesiąc po przerwaniu takiej kuracji.

OCZYSZCZANIE I NAWILŻANIE

Wyżej wspomniany kwas mlekowy ma również działanie lekko złuszczające jak i nawilżające. Co w połączeniu z mocznikiem i cukrem mlekowym, czyli niezbyt cieszącą się dobrą sławą w współczesnej dietetyce laktozą, daje wysoką zdolność do wiązania wody w naskórku. Dzięki temu po domowych zabiegach produktami mlecznymi skóra jest odświeżona i nawilżona.

Badania przeprowadzone przez H. Baba, A. Masuyama i T. Takanu wykazały, że produkty mleczne, uzyskiwane w procesach fermentacji przeprowadzanej przez bakterie Lactobacillus Helvetius wykazują potencjał do korzystnej przemiany białek komórek skóry. Bezpośrednio przyczyniając się do dogłębnego nawilżenia skóry. Nadając jej odpowiednią sprężystość i elastyczność.

DZIAŁANIE LECZNICZE

Kolejne badania dotyczące najbardziej popularnej grupy mikroorganizmów probiotycznych, bakteriach kwasu mlekowego – Lactobacillus plantarum, wykazały że organizmy te mają dobroczynny wpływ na poparzone tkanki. Opracowane specjalne opatrunki z bakteriami unieruchomionymi alginianem wapnia, przyczyniają się do redukcji namnażania się patogenów i sprzyjają szybszemu gojeniu się ran spowodowanych poparzeniami, także słonecznymi – Babcie miały rację stosując okłady z maślanki na poparzoną słońcem skórę 🙂 Te same bakterie wykazują działanie terapeutyczne w procesie leczenia AZS – atopowego zapalania skóry.

Naukowcy wykazali również, że bakterie występujące w większości produktów mlecznych stymulują produkcję fitosfingozyny działającej przeciwzapalnie oraz przeciwbakteryjnie przeciwko Propionibacterium acnes (bakterie wywołujące trądzik). Okazuję się również, że probiotyki wydzielają bakteriocyny zdolne do hamowania rozwoju wyżej wymienionej bakterii wywołującej trądzik.

Działanie przeciwzapalne i łagodzące sprawia, że produkty mleczne są idealne do pielęgnacji skóry podrażnionej zabiegami kosmetycznymi (peelingi, zabiegi laserowe), poparzonej, podrażnionej, przesuszonej, dotkniętej trądzikiem lub atopowym zapaleniem skóry.

Stosujecie produkty mleczne w swojej domowej pielęgnacji? A może macie w kosmetyczce produkty z zawartością probiotyków? Jak się u was sprawdzają?

Per.Skin.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s